Sjukdomar, planer och GTD

Jahapp, det är bara att konstatera.
Bloggutmaningen på 100 dagar har spruckit big time. Sjuk företagare, sjuk son, en bokad semestertripp på sportlovet och väldigt mycket på agendan gör att en bloggpost tyvärr är det första som ryker vid prioriteringen av vad som skall hinnas med under dessa förhållanden. Rimlig prioritering såklart. Men lite surt att det sprack så tidigt i utmaningen.
Nåja, jag kommer fortsätta blogga oftare än innan jag satte igång med bloggutmaningen, det kan jag ivarjefall lova.

Just nu tapetserar jag väggar med planer vart jag än kommer. Och så här kan det se ut. Älskar post-it trots alla smarta planeringsappar som finns. Särskilt när man är några stycken som vill få överblick. Och har du läst min blogg tidigare gillar jag arbetssätten GTD (Getting Things Done) och Scrum och det är väl någon form av blandning du ser på bilderna.Strategisk plan, handlingsplan och SCRUM-vägg

Planering med hjälp av post-it's och SCRUM

Slutligen två korta tips kring GTD:
1. Arbetsuppgifter som kommer in och tar max fem minuter att fixa åtgärdar du på en gång. Sätt inte upp dem på en att göra-lista. Åtgärda direkt och bli av med uppgiften.
2. Låt inte din mail-inkorg styra vad du gör under dagen och i vilken ordning mailen tas itu med. Du styr mailen – det är inte mailen som skall styra dig!
(Förmodligen kollar du mailen en mängd gånger per dag, och många mail läser du många gånger – utan att göra något åt dem. De du tar tag i är oftast de senaste, nyaste mailen och surdegsmailen växter sig surare och surare. Känns igen?)

Bestäm istället, utifrån din verksamhet, när och hur ofta det är lämpligt att kolla mail. Och när du öppnar inkorgen är det för att just ta tag i det som kommit in. Inte bara läsa och lämna ogjort. Svara på, slänga, lägga upp i en att-göra-lista, vidarebefordra om det inte är din boll osv.

Prova, och du kommer att känna att du får bättre kontroll över din tid – och förhoppningsvis tid över till annat som pockar på.