Fokus framåt – är det “fint” att jobba mycket?

Det senaste året har varit en av de mest omvälvande åren jag varit med om, och det slutade oerhört omvälvande med att jag hamnade på sjukhuset, då med misstanke om stroke. Det är absolut inget jag skulle vilja uppleva igen, men heller inget jag skulle vilja varit utan. Så här i efterhand. Och jag är verkligen inte den första, eller den sista för den delen, som känner så.

Omgivningen såg nog vartåt det barkade. Men det hjälper tyvärr inte vad omgivningen säger. Man behöver göra resan själv. Dock – Jag började känna att situationen var ohållbar och tog under våren 2011 en del beslut som skulle lätta på bland annat arbetsbördan. Jag vill tro att, tack vare att jag börjat åtgärda “problemen” blev smällen inte lika stor som om jag kört in i betongväggen med full fart. Nu hade jag hunnit bromsa in lite.
Men smällde gjorde det, tack och lov var det inte stroke utan hög stress och press under många år som tillslut var tvungen att visa sig i fysisk form för att få mig att förstå allvaret i situationen.

Jag börjar nu hämta mig och är på väg att trappa upp arbetet så smått igen. Och de första månaderna kommer det största fokuset att vara på konsultdelen av Wilma&friends. Jag har några beställningar på föreläsningar att förbereda, och det ser ut att komma in fler. Jättekul!
Jag har också några kunder som vill ha hjälp med sina webbplatser att ta hand om, och även där är det fler uppdrag på väg in. Än så länge har jag inte behövt jaga uppdrag, utan de har magiskt och tacksamt nog kommit till mig. (Nyckeln till det heter nätverka, nätverka, nätverka.)

Den här händelsen, och de här månaderna har såklart gjort att jag reflekterat massor över hur jag vill förändra och förbättra saker i mitt liv och en sak jag vet är att jag inte kommer att jobba så mycket igen som jag gjort under de senaste åren. Kanske i korta perioder, men absolut inte konstant.

Jag funderar också en del över att det bland “entreprenörer” ofta skryts om hur mycket man jobbar. Är det “fint” att jobba mycket? Är man lyckad när man återigen suttit hela helgen? När man inte har hunnit med att gå på någon av barnens matcher? Eller inte umgåtts med vänner på flera veckor eller månader?

Funderar också på allt man springer på som ehandlare, vad av alla “måste-göra-grejer” ger verkligen effekt? Det är lätt att tro att om man inte gör allt som man har på den där ständigt växande att-göra-listan är man lost. Jag kan berätta att jag inte gjort något åt webbsiten sedan i november, ingen marknadsföring, inga förändringar on-site och inget optimerande av SEO. Skillnaden i trafik och försäljning är (kanske lite skrämmande?) oerhört liten. Självklart för att jag har en skapligt liten webbshop. Men ändå, det är både skönt att inse och lite ögonöppnande att det inte alltid hjälper att springa fortare eller göra allt på samma gång. Och det här tycket jag att jag hör från flera med mindre webbshopar.
Och – det här skulle jag vilja prata mer om, kanske på nästa Emeet?
Hur kan vi mindre jobba smartare, utvärdera satsningar när man har litet underlag och successivt jobba oss uppåt för att så småningom få en hävstångseffekt på det man gör (och under tiden bibehålla förståndet och familjeekonomin – jag vet, ingen lätt ekvation!)

6 thoughts on “Fokus framåt – är det “fint” att jobba mycket?

 1. Pingback: Fokus framåt – är det ”fint” att jobba mycket? | Hackernytt

 2. Maria

  Du är ju så klok… 🙂 Och du vet ju vad jag tycker om det här. Man blir förvånad över hur oviktig man är, när man faktiskt struntar i att göra alla måsten ett tag…
  Jadu, det här kanske är en session på emeet. Tror du att det kommer några killar också? 😉

 3. Lena

  Vad jättetråkigt att höra att du gått in i väggen. Tur i oturen att det inte var en stroke.

  Hoppas du startar lugnt och hittar en bra balans på det du håller på med. Det är lätt att driva sig själv för hårt när man är engagerad i det man gör. (Yepp, jag har också varit där och gör allt jag kan för inte hamna där igen).

  Jag ska inte på emeet, men ditt ämne låter superintressant. Tålamod, utökat utbud och SEO är det som får min webshop att växa.

Comments are closed.