Angeläget

Den senaste veckan har diskussionerna om “näthatet” svämmat över i de allra flesta kanaler och kulminerade igår när Uppdrag Granskning visade sitt program där en rad kvinnor delar med sig av sina erfarenheter och läser upp en del av det hat som de själva fått genom åren. Det ligger nära till hands att man blir smått uppgiven över tingens ordning.

Än mer uppgiven, äcklad och ledsen blir jag när jag läser Blondinbellas inlägg om det hon utsätts för – och det stannar inte på nätet. Hatet finns, nätet är lätt att förmedla det på, och en hel del stannar inte vid kommentarer till blogginlägg, facebookinlägg, Instagrambilder eller på olika forum – hatet tar sig även fysiska uttryck.

Ledsen blir jag också över att det tydligen är så provocerande att just kvinnor tar plats, har starka åsikter osv.

Näthatet

Läs Blondinbella-inlägget! Fundera på hur du skall bidra till att vi upplever mer kärlek, på nätet, utanför nätet. Hur kvinnors plats skall få vara lika självklar som männens. Visst, nätet gör det lättare att sprida och slänga ur sig vidrigheter. Men vidrigheter skrivs inte av människor som mår bra och har sunda värderingar. Inget kommer bli bättre av att vi slutar använda nätet och dess möjligheter till kommunikation för att det är så många därute som känner hat. De kommer att känna hat oavsett kommentarsmöjligheter eller inte.

Så här tänker jag:

1. Företag och organisationer måste ta ansvar för sina kommentarsfält och vad som skrivs där, hot, kränkningar osv har man all rätt, och skyldighet anser jag, att ta bort.

2. Föräldrar måste prata med sina barn om värderingar (de är framtiden osv..). Vad är ok och inte? Det du inte skulle göra mot en person, eller säga till en person om du stod öga mot öga med den är inte heller ok att skriva till någon. Oavsett om det är på en lapp i skolan eller i ett kommentarsfält på nätet.

3. Samhället måste också ta sitt ansvar, se över lagstiftning så den blir modern, ta emot polisanmälningar och behandla dem seriöst (det går bevisligen att spåra fildelare, så att spåra näthot borde inte vara svårare).

Vad lägger du till på listan?